4 tips voor meer energie

Vermoeidheid wordt door verschillende factoren veroorzaakt. In de praktijk blijken een slaaptekort, ongezonde voeding, te weinig beweging en een magnesiumtekort de grootste boosdoeners. Als je weet hoe je deze oorzaken kunt aanpakken, ben je in staat om meer energie te krijgen. Ben jij benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder. 

Zo verminder je vermoeidheid

1. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en voor een goed energieniveau. Naast de hoeveelheid slaap is ook de kwaliteit van de slaap belangrijk. Als je niet diep genoeg slaapt, word je niet uitgerust wakker. De kwaliteit van je slaap verbeter je door te zorgen voor een donkere en koele slaapkamer. Dit bevordert namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast is het belangrijk om vaste slaap- en waaktijden aan te houden, zodat je bioritme zo min mogelijk wordt verstoord. Probeer verder ’s avonds na 20.00 uur cafeïne te vermijden. Meer tips voor een betere slaap vind je op Oersterk.nu.  

2. Eet onbewerkte voeding

Voeding is de brandstof voor het lichaam. Wanneer je de verkeerde brandstof (lees: voeding) tot je neemt, kan jouw lichaam niet goed functioneren. Maar welke voeding is juist? Het antwoord is een open deur: onbewerkte voeding. Onder onbewerkte voeding vallen voedingsmiddelen die je in de natuur kunt terugvinden. Voorbeelden hiervan zijn groente, fruit, paddenstoelen, noten, zaden, eieren, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren en vlees. Brood, crackers, beschuit, ontbijtkoek, pasta, kant- en klare saus(mixen) en ontbijtdranken vind je niet in de natuur terug en zijn allemaal bewerkte producten. Ze zitten vol met suikers, zout, E-nummers en de verkeerde vetten. 

3. Beweeg vaker

Veel mensen bewegen te weinig en zitten vaak langer dan één uur achter elkaar stil. Langdurig stilzitten wordt door sommige wetenschappers het ‘nieuwe roken’ genoemd. Dit komt doordat beweging zorgt voor een goede doorbloeding en een goede doorbloeding weer belangrijk is voor het vervoeren van zuurstof. Die zuurstof heb je nodig voor een goede energieproductie. Daarnaast is beweging essentieel voor het opbouwen en behouden van spiermassa. Spiercellen bevatten veel mitochondriën, die energie produceren. Hoe meer spiermassa, hoe meer mitochondriën en hoe meer energie.

4. Gebruik magnesium

Magnesium is nodig voor de productie van energie. Veel mensen hebben zonder dat ze het weten een verhoogde behoefte aan magnesium door bijvoorbeeld chronische stress, het gebruik van medicijnen, een chronische ontsteking en/of doordat zij fanatiek sporten. Een tekort aan magnesium zorgt voor een energietekort. Dit merk je onder andere aan vermoeidheid, spierkrampen, spierpijnen, spiertrillingen (bijvoorbeeld bij je ooglid), obstipatie, pijn en/of slaapproblemen. Wanneer je één of meer van deze symptomen herkent, kan het wellicht helpen om je magnesiumgehalte iets aan te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *