Zo kies je het perfecte zadel voor het paardrijden uit

Tijdens het paardrijden is het van groot belang dat je over een goed zadel beschikt. Als dit niet het geval is, zit je niet lekker en kan je blessures oplopen. Ook is een slecht zadel vervelend voor het paard. Maar waar moet je op letten als je een zadel uitkiest voor het paardrijden? In dit artikel wordt onder andere verteld over Prestige zadels. 

Het doel van het zadel

Voordat je een zadel koopt is het belangrijk dat je jouw doel goed voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld graag dressuur gaan rijden of hou je meer van western? Voor elke manier van paardrijden is een ander zadel geschikt. Zo zorgt een dressuurzadel ervoor dat je een goede houding kan aannemen, waardoor je meer controle over het paard krijgt. Een springzadel geeft juist meer bewegingsvrijheid, waardoor je gemakkelijk van houding kan wisselen. Een westernzadel heeft vaak een knop waaraan je jezelf kan vasthouden. Vaak is het ook verstandig om een zadeldek uit te zoeken, zoals de Cavalleria toscana

Moet goed op de rug passen

Een zadel moet ook geschikt zijn voor het paard. Het is erg belangrijk dat het zadel de vorm aanhoudt van de rug van het dier. Anders zit het zadel namelijk te los of te strak, dit kan leiden tot vervelende blessures en wonden bij het paard. Zorg dus dat je het zadel eerst op de rug van het paard past voordat je het koopt. 

De goede maat

Er zijn verschillende soorten maten zadels beschikbaar, het is belangrijk dat je de goede maat uitkiest voor een ultiem zitcomfort. Een goede maat zadel zorgt ervoor dat je in de juiste houding op het paard zit, waardoor je minder snel last krijgt van klachten. Vraag bij een speciaalzaak wat voor maat ze je aanbevelen. 

Hoevaak ga je paardrijden?

Als je veel en intensief paardrijd is het verstandig om een zadel van een hoge kwaliteit te kopen, zoals de prestige zadels. Het zou namelijk natuurlijk zonde zijn als je zadel zo kapot gaat. Een goed zadel koop je bijvoorbeeld bij een speciaalzaak. Ook kun je een zadel op maat laten maken door een zadelmaker.  Wil je dus een goed zadel? Zorg dan dat je jouw doel goed voor ogen hebt. Daarnaast moet het goed op de rug van het paard passen en de juiste maat hebben. Als je veel paardrijd, zorg dan voor een zadel met hoge kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *