Skischoenen op maat bestellen – pas als de pasvorm klopt

Je kunt je skischoenen op maat bestellen maar het is zeer verstandig om die voor je naar de bergen gaat even goed te passen. Als ze al ietsje te royaal zijn of klemmen, kun je bij de bootfitter langs gaan zodat die ernaar kijkt en ze optimaliseert voor juist jouw voeten. Een skischoen moet namelijk vaak speciaal aan jouw voet worden aangepast. Bij de bootfitter geven ze je een compact podologisch consult. Dat is vaak geheel gratis. Dit consult bestaat onder andere uit:

• Gedetailleerd opmeten van de voet

• Evaluatie van je skigedrag

• Check van je lichaamshouding

• Evaluatie van de schoenproblemen die je eerder had

Enkels en hielbeen tellen mee bij skischoenen op maat bestellen

Er zijn nogal wat puntjes die tijdens het consult verder aan de orde komen. Zo is er aandacht voor je ski-niveau en voor eventuele fysieke beperkingen. De bootfitter is een expert en checkt hoe flexibel je enkelgewrichten zijn en hoe de stand van je hielbeen is. Een podoscoop wijst vervolgens uit welk voettype je hebt. Zo’n consult neemt ook je oude skischoenen onder de loep, dus neem die vooral mee.

Skischoenen op maat bestellen: ben je bewust van eventuele brede voeten

Voorafgaand aan de bestelling moet je wel de juiste skischoenen hebben. Een van de grootste problemen van foute skischoenen is dat je met brede voeten in te smalle skischoenen stapt. Dit geldt vooral voor Nederlanders, een lang volkje met soms behoorlijk brede voeten. Zijn de skischoenen te smal, dan kan zich het volgende voordoen:

• Kramp

• Koude tenen

• Branderige voorvoeten

Goed advies voorkomt opeenvolgende problemen

Wat aangeprezen wordt als brede skischoen is lang niet altijd nog breed genoeg. Tijdens het consult bij de bootfitter is al snel duidelijk hoe breed jouw voeten zijn. Je skischoenen kunnen dan vrij gemakkelijk iets worden verbreed. Skiërs met brede voeten moet wel voorzichtig zijn met het skischoenen op maat bestellen. Want je wilt de winkel niet verlaten met net te brede schoenen. Het gevaar is namelijk dat je gewoon gaat voor een maatje groter maar dat betekent dat ook de lengte van de schoen wat groeit. En dat leidt tot voeten die snel losgaan in de hielkuip zodat de bal van de voet onnodig onder druk komt te staan. Daarom is het advies van een goede bootfitter van groot belang want je wilt natuurlijk niet het ene probleem oplossen om er dan een ander voor terug te krijgen.

Grip met je schoenen is goud waard

Het is een gouden wet dat de bootfitter te kleine schoenen wel kan vergroten maar te grote schoenen heel moeilijk kan verkleinen. Heb je te grote schoenen dan merk je dat wel aan minder controle en ‘zoekende ski’s’. De grip in de schoen is ook weg zodat je met je tenen gaat klauwen om het gevoel met je skischoenen terug te krijgen. Daaruit volgt het probleem dat allerlei spieren in je voeten en benen te lang aangespannen worden. Je merkt dat het eerste aan je bovenbeenspieren. Wellicht denk je dat je nooit last hebt van je kistjes nadat je jaren terug die skischoenen op maat bestellen ging. Kijk dan eens hoe het schuim van je binnenschoenen erbij staat. Ziet het er dun en versleten uit? Dan is het echt tijd voor nieuwe skischoenen.

Wil je meer weten? Ga dan naar bootfitter.nl voor meer informatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *