tanden sport

Sporten die je tanden kunnen beschadigen

Het is altijd goed om uit te gaan en wat beweging te krijgen. Wanneer u aan een sport deelneemt, zal uw tandarts u er altijd aan herinneren om uw glimlach te beschermen. Maar al te vaak hebben we het over het vermijden van snoep of sportdrankjes. Voedsel en dranken die uw glazuur kunnen beschadigen en de kwaliteit van je tanden kunnen laten verminderen. We vergeten wat er op het veld, de baan of het ijs gebeurt wat je tanden in veel groter gevaar kan brengen dan het nemen van een snoepje.

In deze blog zetten we de top 4 van gevaarlijkste sporten voor je tanden op een rijtje. (We durven te wedden dat je niet kunt raden wat nummer nummer één is… veel mensen worden er door voor de gek gehouden!)

1 – SPORTEN DIE MET STOKKEN EN KNUPPELS ZIJN

Er is een reden waarom dit nummer één is op onze lijst. Sporten waarbij een bal gecombineerd wordt met een stok of knuppel zijn een groot gevaar voor je tanden. Bedenk eens hoe het is voor je tanden om een bal of een knuppel er tegenaan te krijgen. Niet fijn natuurlijk. Enkele populaire sporten die in deze categorie vallen zijn:

  • Honkbal
  • Hockey
  • Veldhockey
  • Lacrosse
  • Cricket
  • En meer

Een van de schadelijkste aspecten van deze sporten is dat atleten (we hebben het hier over ijshockeyspelers) vaak geen gebitsbeschermers dragen. We weten niet of het is om stoerder over te komen, etc. maar het kan een behoorlijke impact hebben op je lach en je portemonnee als je tanden eruit geslagen worden door een fastball of slapshot.

(En denk niet dat voetbal buiten deze lijst moet worden gelaten. Voetballers dragen niet voor niets een gebitsbeschermer, of het nu gaat om contact of zelfs een voetbal in het gezicht, er kan schade aangericht worden op het veld).

2 – X-TREME SPORTS

Deze gaat uit naar al onze sensatiezoekers en fans van alternatieve sporten. Er is zeker niets mis mee:

  • Denk aan bijvoorbeeld skateboarden
  • Snowboarden op een piste of een half pipe
  • Wat freestyle trucjes doen op je BMX fiets

U denkt misschien dat deze sporten alleen zijn weggelegd voor de profs van de Olympische spelen, maar in werkelijkheid zijn het nog steeds populaire vrijetijdsactiviteiten. Soms maak je een blunder of val je zodanig dat je tanden eronder lijden. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel grote als kleine tanden. Een tandarts van Confident Ortho herinnert vaders, moeders en kinderen eraan om hun tanden te beschermen met een op maat gemaakte sportbeschermer!

3 – BOKSEN, MMA, VECHTSPORTEN

Sporten zoals vechtsporten, mixed martial arts, boksen en andere moeten niet over het hoofd gezien worden als het om uw tanden gaat. Op professioneel niveau vereisen de meeste van deze sporten dat een deelnemer een soort gebitsbeschermer of sportbeschermer draagt. Maar dat betekent niet dat er geen ongelukken kunnen gebeuren als je een trap of een stoot recht in je gezicht krijgt.

4 – BASKETBAL

Hoewel het nummer vier op onze lijst is, staat basketbal toch bovenaan de lijst van gevaarlijke sporten voor uw glimlach. Dit komt simpelweg omdat veel spelers, of ze nu op het veld staan in de lokale sportschool of in de NBA spelen, geen gebitsbeschermer of sportbeschermer dragen. Ondanks hoe het soms lijkt, kan basketbal behoorlijk fysiek zijn, en het is makkelijk voor een elleboog om te vliegen en je recht in de mond te raken. Spelers oefenen vaak veel kracht uit om positie te winnen of controle over de bal te krijgen om dat spelveranderende schot te kunnen nemen. Geloof het of niet, maar basketbal kan ook slecht zijn voor je tanden!

We hopen dat je altijd alles geeft, wat je ook doet. Onthoud dat het maar een paar seconden kost om je tanden te beschadigen, of ze nu gebroken zijn of volledig uitgeslagen als je de sport speelt waar je van houdt. Je glimlach is voor de rest van je leven van jou, dus je wilt er zeker van zijn dat je alle nodige stappen neemt om je glimlach te beschermen, zowel op als naast het veld, de baan of het ijs.

Vergeet niet om je gebitsbeschermer of sportbeschermer mee te nemen als je je gaat omkleden. We willen dat jij en je glimlach nog jaren deel uitmaken van de actie. Blijf veilig en vergeet niet om plezier te hebben.

Mocht u om wat voor reden dan ook ooit in een tandheelkundig noodgeval terechtkomen, aarzel dan niet en bel direct onze tandartspraktijk in Wichita. Er staat altijd iemand klaar om naar u te luisteren en u snel van de pijn af te helpen. Bel ons vandaag nog voor meer informatie of om een afspraak te maken voor u en uw glimlach.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *