nootropics

Nootropics, wat zijn dat precies?

Als je vandaag de dag een supplementenwinkel binnenstapt, zul je waarschijnlijk een reeks aan nootropica of “slimme supplementen” vinden die de schappen vullen, vaak worder er wonderen beloofd. En als je er nog geen reclame voor hebt gezien, zul je er binnenkort zeker mee worden overspoeld, een rapport van eerder dit jaar zegt dat mensen over de hele wereld in 2017 1,3 miljard dollar hebben uitgegeven aan nootropica en dat aantal zal naar verwachting oplopen tot bijna 6 miljard dollar in 2024.

Maar zoals met elk supplement, is het het beste om je arts te raadplegen voordat je ermee start en je medicijnkastje vult. Dus vroegen we de eigenaar van Cognition Boosters, een expert op het gebied van nootropica, om ons de primeur te geven over deze trendy supplementen en ons te vertellen of deze “slimme supplementen” het wondermiddel voor de hersenen zijn dat we willen dat ze zijn.

Wat zijn nootropics precies?

Nootropics worden meestal “nootropics” genoemd omdat ze de hersenen versterken. Er zijn echter meer dan 80 verschillende stoffen die onder deze brede categorie kunnen vallen en ze zijn zeer verschillend en meestal ondoeltreffend. Ze omvatten aspirine en zelfs koffie.

Oké, werken nootropics eigenlijk wel?

Het kiezen van een supplement is best lastig, maar een paar nootropics werken wel. De meeste “nootropics” zijn stimulerende middelen. Kortwerkende chemicaliën die je een boost geven in focus en aandacht voor een paar uur.

De nootropics waar we goede bewijzen voor hebben, zoals shilajit en ashwagandha worden veel voorgeschreven.

Zullen nootropics me dus op lange termijn meer hersenkracht geven?

Het verbeteren van de gezondheid van de hersenen is alleen aangetoond met drie dingen:

Lichaamsbeweging. Doe aan cardiotraining om je hartslag omhoog te krijgen en gebruik wat lichte gewichten voor krachttraining.
Denken. Probeer uitdagende taken op het werk of thuis en doe moeilijke puzzels of gebruik rigoureuze brain-training apps.
Omega-3 vetzuren. Onderzoek toont aan dat omega-3 uit vis halen beter is dan pillen slikken, maar als vis te moeilijk is om te krijgen, bereiden of eten, dan zijn de pillen een goede tweede optie. Omega-3 zijn de echte “nootropics”, omdat je de effecten misschien niet voelt op de dag dat je ze eet, maar je zult over een paar jaar in een veel betere cognitieve vorm zijn dan wanneer je ze nooit aan je dieet had toegevoegd.

Zijn nootropics veilig?

Elke chemische stof, of die nu van een plant komt of in een laboratorium gemaakt is, die je hersenchemie verandert, kan gevaarlijk zijn. Van simpele kriebels tot een regelrechte psychose bij overmatig gebruik en de bijbehorende slapeloosheid.

Wat moeten mensen nog meer weten over nootropics?

Het idee om iets te nemen om ons slimmer te maken is niet nieuw en zal alleen maar relevanter worden naarmate de Nederlandse bevolking ouder wordt. Wat wel nieuw is, zijn de supplementen die we in het laboratorium maken en die op een dag mensen met dementie en andere hersenaandoeningen kunnen helpen. Wat zou er gebeuren als gezonde mensen geneesmiddelen tegen Alzheimer zouden nemen?

Ondanks de aantrekkingskracht van een kortere weg om slimmer te worden, bestaat het geneesmiddel al in je schedel. De hersenen zitten vol slimme chemicaliën die vrijkomen wanneer het lichaam oefent, de maag gezond voedsel in beperkte hoeveelheid verteert, en wanneer de geest aan het werk wordt gezet. De apotheek in je geest is de meest overvloedige en veilige voorraad van nootropics, dus waarom daar niet eerst en vaak gebruik van maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *