Fietsschoenen voor in de winter

Fietsschoenen voor in de winter, waar moet je op letten?

De koude dagen komen er weer aan en ook op de fiets is dit goed te merken. In de winter zijn er verschillende factoren die het fietsplezier flink kunnen bederven. De basis om ook in de winter met plezier te fietsen zijn goede winterschoenen voor de fiets. Als je in bezit bent van de juiste winterschoenen kun je de hele winter probleemloos doorfietsen op de racefiets of mountainbike. Wij hebben de belangrijkste punten geselecteerd waar je op moet letten bij het aanschaffen van de juiste winterschoenen. Of dit nu gaat om race fietsschoenen of mountainbike schoenen, de volgende punten zijn erg belangrijk om in de gaten te houden.

1. Waterbestendig materiaal

Wanneer het kouder wordt en het regent is het niet alleen belangrijk dat de schoen waterdicht is, maar de schoen moet daarnaast ook goed geïsoleerd zijn om zoveel mogelijk warmte in de schoen te houden. De meeste winterschoenen zijn gemaakt van Gore-Tex, dit materiaal is waterdicht en windafstotend. Dit materiaal houdt je schoenen gegarandeerd droog en wordt daarom veel gebruikt in winterschoenen. Het is daarom ook altijd verstandig om schoenen te bestellen die gemaakt zijn van Gore-Tex materiaal.

2. Hoge kraag

Naast dat de schoen waterbestendig moet zijn is een hoge kraag ook een must voor in de winter. Een hoge kraag is eigenlijk een verhoging bij de enkel waardoor de schoen goed afgesloten is. De enkel zal hiermee verder beschermd worden tegen water en kou. Eén van de grootste ergernissen voor fietsers, is het krijgen van een koud lichaam. Het dragen van schoenen met een hoge kraag kan even wennen zijn, maar als je eenmaal eraan gewend bent wil je niet meer anders!

3. Schoenplaatjes

Vooral wanneer het regent of sneeuwt kunnen fietsschoenen erg glad zijn en is een val snel gemaakt. Om dit te voorkomen kun je goede schoenplaatjes bestellen die je onder de schoen kunt monteren zodat de voeten stevig op de pedalen blijven. De meeste winterschoenen beschikken al over schoenplaatjes met twee of drie gaten zodat je meer grip hebt. Mountainbike schoenplaatjes met twee gaten verwijderen modder en sneeuw over het algemeen beter, waardoor de fietsschoenen beter blijven zitten. 

4. Schoenzolen

Het laatste punt waar je altijd op moet letten bij het aanschaffen van een winter fietsschoen is de schoenzool. De meeste fietsschoenen voor de winter beschikken over een nylon of vezel versterkte zool, dit is sterker en stijver dan normale kunststof. Dan is een carbon zool het beste! Houdt er wel rekening mee dat een carbon zool behoorlijk duur kan zijn. Ook kun je ervoor kiezen om een zool te bestellen die gemaakt is van composiet en carbon. Deze zijn over het algemeen veel goedkoper en bieden een goede stevigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *