Het is erg waarschijnlijk dat je eens in je leven bij een fysiotherapeut terecht. Dit kan zijn voor je vastzittende rug, een verzwikte enkel en zelfs het willen verbeteren van je conditie. Maar hoe ziet het behandelingstraject van een fysiotherapeut er eigenlijk uit?
Het intakegesprek
Voordat je kunt beginnen met de echte therapie is er eerst een intakegesprek nodig. Hier wordt de klacht in kaart gebracht en wordt er soms ook al een indicatie van het aantal behandelingen gegeven. Ook wordt algemene informatie besproken, zoals eventuele allergieën. Wanneer een klacht niet behandeld kan worden door de fysiotherapeut, wordt je doorverwezen naar de huisarts. Dan moet er onderzocht worden hoe de klacht ontstaan is en wat het doel van de therapie is. De klacht verhelpen bijvoorbeeld of het verminderen van pijn.
De behandelingen
Na het intakegesprek stelt de fysiotherapeut een behandelingsplan op. Misschien kan de klacht zelfs tijden het gesprek al verholpen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een vastzittende rug of stijve schouders. Maar vaak is het nodig om meerdere afspraken in te plannen bij de fysiotherapeut. De behandelingen zijn er vaak op gericht om pijn te verminderen en ervoor te zorgen dat deze ook weg blijft. Dit gebeurt vaak aan de hand van oefeningen die thuis ook uitgevoerd moeten worden. Wanneer je je enkel verzwikt, is het de bedoeling om kracht op te bouwen in de enkel. Ten eerste, zodat deze snel herstelt en je er weer goed mee kunt lopen of rennen. Maar ook is er kracht in de enkel nodig om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Sterkere enkels krijgen namelijk minder snel blessures. Of misschien loop je wel verkeerd en heb je hierdoor je enkel verzwikt. De fysiotherapeut leert je dan lopen op een manier die zorgt voor minder blessures.
Hulpmiddelen voor de behandeling
Soms is het ook nodig om bij fysiotherapie gebruik te maken van bepaalde hulpmiddelen. Een voorbeeld hiervan zijn enkelbraces. Deze braces zorgen ervoor dat je enkel in een positie blijft waardoor deze geen blessure oploopt en gemakkelijk kan herstellen. Een ander hulpmiddel is een spalk waardoor een gewricht in dezelfde positie blijft. Soms kunnen er ook hulpmiddelen worden aanbevolen zoals speciale stoelen voor een betere houding of speciale schoenen voor minder slijtage aan de voeten.