covid bestrijden

Wat is er nodig om COVID-19 uit te roeien?

Een groep onderzoekers schat dat het mogelijk is om COVID-19 uit te roeien, hoewel het met vele uitdagingen zou worden geconfronteerd.


Uitroeiing betekent het aantal wereldwijde gevallen naar nul brengen en ze daar houden tot interventiemaatregelen – zoals vaccins – niet langer nodig zijn. Hoewel er verschillende doeltreffende COVID-19-vaccins zijn, is het onzeker hoe lang de bescherming die deze vaccins bieden, zal aanhouden.

Onderzoek naar het virus


Veel deskundigen waarschuwen dat, zelfs nadat we COVID-19-vaccins hebben uitgerold naar een groot deel van de wereldbevolking. Zelfs ondeskundigen zoals een handelaar in renovlies is bang voor de gevolgen van het coronavirus. Ook zakelijk kan het namelijk veel gevolgen hebben.

Maar een groep Nieuw-Zeelandse onderzoekers zeggen dat we de “mogelijkheid van het uitroeien” van COVID-19 in de wereld niet moeten uitsluiten.

Hoewel dit een grote opdracht lijkt. Vooral nu de Verenigde Staten opnieuw de 200.000 gevallen van het coronavirus per dag benaderen, schatten de onderzoekers dat het iets gemakkelijker zou zijn dan het uitroeien van polio.

Zij schatten echter dat het uitroeien van COVID-19 veel moeilijker zou zijn dan hetzelfde te doen voor pokken.

“Hoewel onze analyse een voorlopige poging is met verschillende subjectieve componenten, lijkt ze de uitroeiing van COVID-19 in de sferen te brengen van mogelijk zijn. Vooral in termen van technische haalbaarheid,” schreven ze in BMJ Global Health.

De onderzoekers hebben het niet over de uitroeiing van COVID-19 – waarbij een land of regio het aantal gevallen tot nul terugbrengt, en daarna snel reageert om de occasionele uitbraak de kop in te drukken.

Uitroeiing betekent dat het aantal ziektegevallen wereldwijd tot nul wordt teruggebracht en daar blijft totdat interventiemaatregelen – zoals vaccins – niet langer nodig zijn.

Corona vergeleken met andere virussen

De wereldgezondheidsgemeenschap heeft dit bereikt met pokken, die de Wereldgezondheidsorganisatie in 1980 uitgeroeid verklaarde.

Zij tracht hetzelfde te doen voor polio en mazelen.

Uitroeiing van COVID-19 binnen bereik van mogelijkheden
Het oordeel van de Nieuw-Zeelandse onderzoekers over de “uitroeibaarheid” van COVID-19 is gebaseerd op zeven belangrijke factoren.

Een daarvan is de beschikbaarheid van een zeer doeltreffend en veilig vaccin, vooral een dat goedkoop en stabiel is.

Het pokkenvaccin was een “groot succes” bij de uitroeiing van pokken, schreven de onderzoekers.

Zij voegen eraan toe dat, hoewel er verschillende doeltreffende COVID-19 vaccins bestaan, het onzeker is hoe lang de bescherming die deze vaccins bieden zal aanhouden.

Maar zij zeggen dat de mRNA-vaccins waarschijnlijk verder zullen worden verbeterd. Dit met de mogelijkheid voor de ontwikkeling van intranasale COVID-19 vaccins.

Vaccins voor SARS CoV 2

Sommige wetenschappers denken dat intranasale vaccins de overdracht van het coronavirus kunnen helpen blokkeren, maar meer onderzoek is nodig. Momenteel is geen enkel vaccin van dit type goedgekeurd.

Een andere factor waar de onderzoekers naar hebben gekeken is of levenslange immuniteit optreedt na herstel van de infectie.

Mensen die pokken hebben gehad, zijn voor de rest van hun leven immuun voor het virus. Mensen die polio hebben gehad zijn “waarschijnlijk” immuun, schreven de auteurs.

Met COVID-19 is de duur van de immuniteit die optreedt na natuurlijke infectie onbekend. Hoewel schattingen variëren van maanden tot jaren.

De onderzoekers overwogen ook of mensen langdurig drager kunnen zijn van het virus. Of de ziektetoestand gemakkelijk te herkennen is. En of er een gemakkelijke manier is om infectie vast te stellen.

Er is geen bewijs dat mensen langdurig drager kunnen zijn van het coronavirus, poliovirus of pokkenvirus.

Wat de diagnose van COVID-19 betreft, deze vereist gewoonlijk laboratoriumtests – of een betrouwbare on-the-go testkit – omdat bepaalde symptomen lijken op andere ademhalingsziekten en sommige mensen geen symptomen hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *