e-bike

Wat is een e-bike?

Een e-bike. Deze fietsen bestaan inmiddels al meer dan 10 jaar maar sommige mensen weten nog niet wat een e-bike precies inhoud. Want is een e-bike hetzelfde als een elektrische fiets? Of zit er nog een verschil in? In dit artikel kom je achter al deze antwoorden. 

Uitleg over de e-bike

Een e-bike is een fiets die wordt aangedreven door een elektromotor. Deze elektromotor zorgt ervoor dat het voorwiel, achterwiel of de trappers worden ondersteund door een extra motor. Hierdoor wordt fietsen een stuk makkelijker en hoef je minder hard te trappen om vooruit te komen. Door middel van een e-bike kan je al redelijk vlug snelheden van 25 km/u behalen, en dat op halve fietskracht, want de motor doet de rest. 

De motor van de e-bike kan op verschillende plekken van de fiets zitten. Zo heb je een voorwiel motor, achterwiel motor en middenmotor. Bij de voorwiel motor zit de motor in het voorwiel van de fiets. Hierdoor wordt je als het waren naar voren getrokken door de motor. Bij een achterwiel motor zit de motor in het achterwiel. Bij deze motor krijg je het gevoel dat je wordt voortgeduwd. Je hebt als het ware altijd wind mee met deze motor. De middenmotor voelt het meest natuurlijk aan. Omdat deze motor in de trappers zit voelt het als een normale fiets die net wat sneller gaat dan normaal. Ook het gewicht bij een middenmotor is beter verdeeld waardoor fietsen vaak wat aangenamer wordt ervaren. Vraag je lokale fietsenwinkel voor meer informatie over e-bikes. 

E-bike hetzelfde als elektrische fiets?

Is een elektrische fiets hetzelfde als een e-bike? Dat is wat sommige mensen zich nog steeds afvragen. Het antwoord op deze vraag is: Ja! Een e-bike is hetzelfde als een elektrische fiets. De “e” in e-bike staat namelijk voor electric. Omdat het woord e-bike net makkelijker gezegd kan worden gebruiken veel Nederlanders dit woord ook vaker dan “elektrische fiets”.

Is een e-bike gevaarlijk?

“Ik wil een e-bike kopen maar is dit niet gevaarlijk?” De meningen over het gevaar van een e-bike zijn verdeeld. De ene persoon vind dat een e-bike erg gevaarlijk is door de kracht van de motor, de andere persoon vind dit weer heel erg meevallen. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een e-bike wat gevaarlijker is dan een normaal fiets zonder motor. Dit omdat een e-bike een motor bevat die redelijk wat kracht kan leveren. Maar ondanks dat gaat een e-bike vaak niet harder dan 25 km/u. Deze snelheid is nog laag genoeg om veilig over het fietspad te rijden zonder gevaar. Er zijn ook snellere e-bikes op de markt. Deze fietsen heten speed-pedelecs. Deze e-bikes kunnen wel 40 km/u halen. Omdat het gevaar hierbij toeneemt is een helm dragen op deze fietsen verplicht. 

E-bike kopen bij een fietsenwinkel

Ben je van plan om een e-bike te kopen? Dan kan je dit het beste doen bij een fietsenwinkel. In een fietsenwinkel kan je verschillende e-bikes uitproberen. Dit is erg fijn om te doen. Zo weet je je precies welke fiets je wel en niet fijn vind en wordt je tegelijkertijd goed geholpen door vriendelijk personeel. Wij kunnen Het Fietshuys erg aanraden als fietsenwinkel. Het Fietshuys is een fietsenwinkel in Amstelveen en Abcoude. Woon je hier in de buurt? Breng dan zeker eens een bezoekje en probeer een van hun e-bikes uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *